שבוע 1 להריון

שבוע 1 להריון

שבוע 1 להריון הוא תחילתו של מסע מרגש ומופלא להבאת חיים חדשים לעולם. בשלב זה, הגוף עובר תהליכים רבים שאולי עדיין אינם מורגשים, אך הם מכינים את הקרקע להתפתחות עתידית של העובר. למרות שעדיין לא ניתן לראות או להרגיש שינויים משמעותיים במהלך שבוע 1 להריון, האם לעתיד עשויה לחוות מגוון רגשות ותחושות.

האם את כבר בהריון? 

בשבוע הראשון להריון, מבחינה רפואית, עדיין אין הריון ממשי. ההריון מחושב החל מהיום הראשון של המחזור החודשי האחרון, זאת משום שחישוב תאריך ביוץ והפרייה במדויק הוא מורכב ולא תמיד אפשרי. 

לעומת זאת, תאריך המחזור החודשי הוא נתון יותר ברור וקבוע. בהתאם לאורך המחזור החודשי שלך, ההריון הממשי – כלומר הרגע שבו מתרחשת ההפריה – מתרחש בפועל כשבועיים עד שלושה שבועות מהיום הראשון של המחזור האחרון.

מה קורה בגופך בשבוע 1 להריון?

שבוע 1 להריון הוא שבוע של התחלות חדשות, גם אם לא תמיד מורגשות. הגוף מתחיל להתכונן להריון פוטנציאלי, גם אם בסופו של דבר ההפריה לא תתרחש. ביום הראשון של הווסת, הגוף מתחיל להסיר את רירית הרחם שהצטברה במהלך המחזור החודשי הקודם. זוהי הדרך של הגוף לסמן שהביוץ לא הביא להפריה. במקביל, בשחלה, ביצית חדשה מתחילה להבשיל. 

הביוץ צפוי להתרחש כ-14 יום לאחר תחילת הווסת. אם תתרחש הפריה, העובר יתחיל להתפתח ברחם. בדרך כלל, אין תסמיני הריון בשבוע 1. עם זאת, אצל חלק מהנשים, ייתכן שיופיעו תסמינים קלים, כגון עייפות, בחילות, או כאבי ראש. 

למה מחשבים את ההריון מהמחזור האחרון ולא מרגע ההפריה עצמה?

קשה לקבוע במדויק את רגע ההפריה – שהוא הרגע בו הזרע מפרה את הביצית – רופאים ומומחים בתחום בחרו בשיטה זו כדי לספק נקודת ייחוס קבועה וברורה. היום הראשון של המחזור החודשי הוא אירוע ברור וניתן לתיעוד, לעומת ההפריה עצמה. 

כמו כן, מדובר בנקודת זמן שניתן להגיע אליה באופן עקבי אצל רוב הנשים. זוהי שיטה המאפשרת חישוב סטנדרטי ומקובל של גיל ההריון, וכן מספקת יסוד לתכנון ולפיקוח רפואי עקבי על ההריון והלידה. שבוע 1 להריון הוא שבוע שמתגלה בשלב מתקדם יותר אל תוך ההריון, אך הוא שלב הכרחי בדרך. 

תחושות שכיחות בשבוע 1 להריון

  • כאבים בגב התחתון –  במהלך השבוע הראשון להריון, הרחם שלך מתחיל להתכווץ כדי לסלק את הרירית שהצטברה במחזור החודשי הקודם. התכווצויות אלו עשויות לגרום לכאבים באזור הבטן התחתונה והגב התחתון.
  • כאבי ראש – בשבוע 1 להריון בעקבות שינויים הורמונליים המתרחשים בגופך את עלולה לחוות כאבי ראש ומיגרנות. 
  • שדיים רגישים – לפעמים בתקופת הביוץ השדיים שלך הופכים רגישים מהרגיל. 
  • תנודות במצב הרוח – בשבוע 1 להריון, ההורמונים משפיעים גם על עולם הרגש ויכולים לגרום לשינויים תכופים במצב הרוח. 
  • בטן נפוחה – ההורמונים האחראים למחזור החודשי שלך יכולים לגרום לתחושת נפיחות בבטן לפני ואחרי הווסת. 

בדיקות מומלצות בשבוע 1 להריון

חשוב לקחת בחשבון בדיקות רפואיות קריטיות המכונות “בדיקות טרום הריון” שיכולות להקל על מהלך ההריון ולהשפיע על בריאות העובר בעתיד. חשוב לבצע בדיקות אלו לפני ההריון עצמו:

  • בדיקת דם טרום הריון – יכולה לוודא כי רמות הברזל תקינות לקראת הריון.
  • בדיקת סוכר – עשויה להיות חיונית לנשים סוכרתיות או חוששות שעלולה להיות להן סוכרת בעקבות הריון. 
  • בדיקות וחיסונים – נגד מחלות כמו אדמת, צהבת, או CMV גם הן חיוניות למניעת סיכונים פוטנציאליים לעובר.
  • בדיקות סקר גנטיות – בדיקות אלו תופסות מקום מרכזי והן חיוניות לאבחון והערכת סיכונים גנטיים. אם לא בוצעו עדיין, מומלץ לערוך אותן בשלב זה. ניתן לבצע בדיקות סקר גנטיות בסיסיות על פי המוצא של שני בני הזוג דרך קופת החולים (בדיקה מצומצמת) או סקר גנטי מורחב (כגון זר4פמילי) באופן פרטי. 

באמצעות ניתוח משותף של הנתונים הגנטיים של שני בני הזוג, הבדיקה מאפשרת להעריך את הסיכוי להיווצרות עובר נשא או חולה במחלה גנטית כלשהי. זיהוי של סיכונים גנטיים כאלה יכול להיות קריטי לתכנון נכון ומושכל של ההריון, ולעיתים אף להחלטות רפואיות חשובות. המידע הנאסף מבדיקות אלו מספק יסוד לייעוץ גנטי מותאם אישית.

תזונה ואורח חיים 

המלצות חשובות שכדאי להתחיל לאמץ כחלק מהשגרה היומית החל משבוע 1 להריון:

  1. להימנע מעישון ושתיית אלכוהול מופרזת – מומלץ בחום להימנע מעישון בתחילת ההריון (נרגילות, סיגריות, סיגריה אלקטרונית וסמים כמובן) ולהימנע משתיית אלכוהול בכמויות גדולות. עם הפחתת העישון והשתיה תוכלו לשפר את הבריאות ולחזק את יכולת הגוף לשאת את ההריון באופן תקין ובריא. 
  2. פעילות גופנית – שגרת כושר קבועה היא חלק חשוב בהכנה להריון, שכן היא תורמת למניעת מחלות וסיבוכים בהריון עצמו. פעילויות ספורטיביות כמו שחיה, הליכה, ספינינג, פילאטיס ויוגה יכולים לתרום בחיזוק הגוף והנפש לקראת ההריון. 
  3. תזונה מאוזנת ובריאה – חשוב להקפיד על תפריט מגוון הכולל מזונות עשירים בערכים תזונתיים: דגנים מלאים, ירקות, פירות, אגוזים, שמן זית, זיתים ודגים. מקורות איכותיים לחלבון כוללים בשר רזה, מוצרי חלב, קטניות וביצים. מומלץ להפחית בצריכת מזון שומני, מטוגן ומסוכר וכן מזון נא כמו ביצת עין או דג נא בסושי. מאכלים נאים אינם מומלצים מכיוון שהם עלולים להכיל חיידקים העלולים לסכן את העובר. 

אילו ויטמינים ותוספי תזונה מומלץ לקחת בשבוע הראשון להריון? 

  1. חומצה פולית – אם מדובר בהריון מתוכנן, כדאי להתחיל לצרוך חומצה פולית לפחות חודש לפני הכניסה להריון ולהמשיך במהלך כל תקופת ההריון. במקרה של הריון ספונטני, יש להתחיל לצרוך חומצה פולית מיד עם גילוי ההריון. ישנם מצבים מסוימים שבהם יתכן צורך בהגברת המינון, תלוי בהנחיות הרופא. חשוב לציין כי חומצה פולית נמצאת גם במזונות מסוימים: ברוקולי, ירקות עליים ירוקים, קטניות ואפילו במיץ תפוזים. 
  2. ויטמין D – מומלץ לצרוך תוסף ויטמין D לכל אורך תקופת ההריון וההנקה. 
  3. יוד – מומלץ להתחיל לצרוך תוסף יוד כחודש לפני תחילת ההריון, או מיד עם הגילוי. יש להמשיך ליטול יוד לאורך כל ההריון וכן במהלך תקופת ההנקה. צריכת יוד היא חיונית לתפקוד התקין של בלוטת התריס ולהתפתחות מוחית תקינה של תינוקך.

שבוע 1 להריון – מילות סיכום

שבוע 1 להריון הוא תחילתו של מסע מרגש, את עומדת להפוך לאמא. זו תקופה שבה בונים את היסודות לבריאות העובר והאם כדי להבטיח הריון בריא ותקין. תזונה מאוזנת, הפחתת צריכת אלכוהול והימנעות מעישון הן קריטיות בשלב זה. כמו כן, חשוב לבצע בדיקות רפואיות כמו בדיקות סקר גנטיות כדי לבדוק את הסיכוי לתורשה של מחלות גנטיות שונות. בנוסף מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי שינויים בסגנון החיים, המלצות לבניית תפריט ותוכנית אימונים מותאמת אישית. 

שבוע 1 של ההריון הוא תקופה קריטית שמכינה את הגוף להריון שעומד להתרחש. למרות שבמהלך שבוע זה האישה עדיין לא בהריון ממשי, השבוע הראשון נחשב לחלק מההריון ברגע שהוא מתחיל. חשוב לשים לב ולזכור את תאריך היום הראשון של המחזור האחרון, שכן זהו התאריך המשמש כנקודת מוצא לחישוב גיל ההריון לאורך תשעת החודשים הבאים.

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא:

שבוע 2 להריון

שבוע 9 להריון

 

Log in with your credentials

Forgot your details?