בדיקת NIPT תאומים: כיצד ההליך מתבצע ומה צריך לדעת?

בדיקת NIPT תאומים

הריונות תאומים הפכו למצב שכיח יותר בשלושת העשורים האחרונים עקב עלייה בטיפולי הפוריות. הריון תאומים הוא מתנה כפולה הכוללת גם סיכונים. הרפואה המודרנית מציעה מגוון כלים לבדיקת תקינות ההריון ומצבם הבריאותי של העוברים ברחם ובראשם: בדיקת nipt תאומים. בדיקה זו מאפשרת  לזהות את הסיכון לתסמונות כרומוזומליות ברגישות גבוהה . בנוסף, בבדיקת ניפט של פנורמה ניתן לזהות את המין של כל אחד מהעוברים החל משבוע 9 להריון.

בדיקת nipt תאומים: ההבדלים בין הריון תאומים להריון עם עובר יחיד

קיימים מספר הבדלים בין הריון תאומים להריון עם עובר יחיד. בהריון תאומים לסוגיו שני עוברים מתפתחים יחד ברחמה של האם, בקצב איטי יותר מאשר עובר יחיד. נוסף על כך, מרבית הריונות התאומים מסתיימים בשבוע 36-37 בניגוד להריון עובר יחיד שמסתיים בשבועות 39-40, לכן הסיכון לפגות בלידה, תחלואה וסיבוכים נוספים כדוגמת סכרת הריון או רעלת הריון הוא גבוה יותר. 

עקב כך, אלו הריונות מורכבים יותר שדורשים תשומת לב ורגישות גבוהה יותר. בדיקת דם NIPT היא כלי חדשני ואמין בעזרתו הורים שבדרך יכולים לגלות מידע חיוני ומקיף שעשוי להשפיע על אורח חיי התינוקות שיצאו לאוויר העולם. 

סוגי הריונות תאומים:

הריונות תאומים מתחלקים ל-2 סוגים:

  • הריון תאומים זהים – סוג הריון נדיר יותר. נוצר כתוצאה מזרע אחד שהפרה ביצית אחת שהתפצלה לשניים בתהליכי חלוקת התאים. כל הריון תאומים מתפתח באופן שונה ברחם בהתאם לשלב בו נוצר הפיצול, כאשר ניתן לסווג את הריונות התאומים הזהים לשלושה תתי סוגים:

א. תאומים מונוכוריונים דיאמניוטים – העוברים חולקים שליה משותפת אך לכל אחד מהם שק הריון משלו.  

ב. תאומים דיכוריוניים דיאמניוטים – לכל עובר יש שליה ושק הריון נפרדים .

ג. תאומים מונוכוריונים מונואמניוטים – לעוברים יש גם שק הריון וגם שליה משותפת. זהו מצב נדיר ביותר. 

לכל הריון תאומים זהים יש סיבוכים ייחודיים לו.

  • הריון תאומים לא זהים – המצב השכיח יותר. הריון זה הוא תוצאה של מצב בו שתי ביציות שונות הופרו על ידי זרע אחר וכל ביצית מתפתחת לעובר בשק הריון משלה. כשעושים טיפולי פוריות מעלים את הסיכוי ללדת תאומים או שלישיות לא זהות. 

בדיקת nipt תאומים: מה בודקים בבדיקת NIPT?

בדיקת nipt תאומים של פנורמה היא למעשה בדיקת דם לאיתור תסמונות כרומוזומליות בעוברים.. בהריון תאומים ניתן לבדוק את 3 הטריזומיות הנפוצות – טריזומיה 21 (תסמונת דאון), טריזומיה 13 (תסמונת פטאו) וטריזומיה 18 (תסמונת אדוארדס). בנוסף ניתן לבדוק תסמונות בכרומוזומי המין של העוברים.

בהריון תאומים זהים בלבד ניתן גם לבדוק את הסיכון לתסמונת די ג’ורג’.

פנורמה היא הבדיקה היחידה שמסוגלת לאתר מצב של תאום נעלם, לזהות את מינו של כל אחד מהעוברים בנפרד ולאבחן את סוג ההריון, כלומר האם מדובר בהריון תאומים זהים או לא זהים. 

בדיקת nipt תאומים: בדיקת NIPT או מי שפיר לזיהוי תסמונות כרומוזומליות בעוברים?

בדיקת NIPT ובדיקת מי שפיר שתיהן בדיקות שמטרתן לאתר את הסיכון לתסמונות כרומוזומליות בעובר כדוגמת תסמונת דאון או תסמונת אדוארדס. 

לבדיקת nipt תאומים מספר יתרונות:

  • אלמנט הזמן – הזמן הוא פרמטר קריטי. על אחת כמה וכמה בהריון תאומים הידוע כקצר יותר. את בדיקת מי השפיר ניתן לבצע רק במהלך השליש השני להריון, בין שבועות 17 ל-22 ושישה ימים. תהליך קבלת התוצאות עשוי לקחת מספר שבועות, ולהתרחש רק לקראת שלביו הסופיים של ההריון. לעומת זאת, בדיקות דם NIPT של פנורמה ניתן לבצע החל מהשבוע התשיעי להריון ותוצאותיהן מתקבלות תוך 10-12 ימי עסקים בלבד.
  • אופי הבדיקה – בדיקת מי שפיר היא בדיקה פולשנית ביסודה, במהלכה דוקרים את שק ההריון. בהריון תאומים מבצעים את הפעולה פעמיים, אחת לכל שק הריון כך שמגבירים משמעותית את הסיכון למצבים שמעמידים את עתיד ההריון בסכנה, כגון: זיהום ברחם, דליפת מי שפיר, פגיעה בעוברים ואובדן הריון. 

לעומת זאת בדיקת nipt תאומים היא בדיקה שבה לא מתבצע מגע ישיר עם הבטן ההריונית אלא נלקחת דגימת דם קטנה, מהירה ונטולת כאב מזרועה של האם. הדגימה נשלחת לאנליזה, במהלכה מבדילים בין הדנ”א של העוברים לזה של האם בשימוש בשיטות ביואינפורמטיות ומולקולריות חדשניות, ובלעדיות לפנורמה, ובודקים את הדנ”א העוברי.

  • דיוק ורגישותבדיקת פנורמה NIPT היא בדיקה מדויקת ורגישה במיוחד. היא היחידה שמאפשרת זיהוי סיכון לתסמונת דאון ברגישות גבוהה מ-99% , לצד תסמונות כרומוזומליות המתבטאות בחריגה מזערית ביותר – כדוגמת תסמונת די ג’ורג’ (המאופיינת בחוסר מזערי בכרומוזום 22) , תסמונת פראדר ווילי (חוסר קטן בכרומוזום 15 מצד האב), תסמונת אנגלמן (חוסר קטן בכרומוזום 15 מצד האם). 

סיכום

כיום השכיחות של הריונות תאומים גבוהה יותר. במרבית המקרים אלו יהיו תאומים לא זהים אך יש גם סיכוי סביר ללדת תאומים זהים. הריון תאומים הוא קצר יותר (נמשך עד שבועות 36-37), מה שמגביר את הסיכון לסיבוכים – רעלת הריון, סכרת הריון או  פגות ותסמונות גנטיות בעוברים. 

 כיום אמהות לעתיד יכולות לגלות מידע קריטי להמשך חייהם של העוברים שלהן עם אחד הכלים החדשניים יותר בתחום הגנטיקה – בדיקת nipt תאומים. בעזרת הבדיקה ניתן לגלות כבר בשבוע התשיעי של ההריון את מינו של כל עובר, לאשר האם זהו הריון תאומים זהים או לא זהים ולאתר או לשלול סיכון לתסמונות כרומוזומליות שונות ברגישות גבוהה. כך ניתן להבטיח המשך הריון בטוח ורגוע. 

בהריון עם תאומים ורוצה לבדוק שהם בריאים ושלמים? הזמיני בדיקת ניפט בעמוד צור קשר באתר האינטרנט שלנו או חייגי אלינו למספר 1-800-222-029 מכל טלפון.

מאמרים נוספים שכדאי לכם לקרוא:

Log in with your credentials

Forgot your details?